Thursday, July 29, 2010

Bersama Perkasakan ALUMNI UTM

Assalamualaikum wbt..
Selamat Sejahtera..
Salam Perpaduan...

Semalam 28 Julai 2010, saya terlibat sebagai VIP dalam perasmian SUKAM kali ke 18 di Padang Kawad dan turut diadakan pertandingan kawad kaki antara kontijen-kontijen kolej. Tahniah kepada kolej KTF kerana menjadi juara kawad kaki buat kali ketiga berturut-turut. Untuk tahun hadapan kolej-kolej lain kena lebih berusaha lagi untuk kalahkan KTF huhu (^_^)'

Kehadiran saya dalam acara ini seperti biasa akan turut bersama-sama berada dengan pengetua kolej, cuma sedikit kelainan kerana dapat berbual panjang bersama Pengarah ALUMNI UTM, Dr. Othman Ibrahim. Beliau banyak menceritakan dan berkongsi kepentingan untuk memperkasakan kewujudan ALUMNI mengikut kolej dan fakulti masing-masing. Ini kerana mahasiswa mempunyai ikatan persahabatan yang lebih erat dalam kedua-dua platform ini. Malah tidak dilupakan platform kepimpinan mahasiswa iaitu MPM, JKM, Kelab dan Persatuan.

Mengikut model universiti terkemuka seperti Harvard, Oxford dan Cambridge; ketiga-tiga universiti ini mempunyai struktur dan keterlibatan ALUMNI yang kuat dalam setiap fakulti. Dan setiap ahli ALUMNI mempunyai kesetiaan dan kecintaan yang tinggi terhadap institusi ilmu mereka. Ahli ALUMNI ini juga yang banyak menyumbang kepada Tabung Endowment universiti sehingga mencecah billion dolar setiap tahun.

Dengan sumbangan ikhlas daripada ahli ALUMNI, universiti-universiti ini dapat memperkasakan lagi penyelidikan dan pembangunan untuk kepentingan masyarakat. Dan endowment ikhlas ini banyak membantu mahasiswa sehingga biasiswa sekarang ini diberikan oleh universiti, bukan lagi pihak kerajaan.

ALUMNI UTM juga tidak kurang hebatnya kerana ramai graduan UTM menjadi teknokrat, jurutera ulung dan pengarah serta eksekutif syarikat-syarikat besar minyak dan gas, kejuruteraan dan pembangunan sumber manusia. Mereka inilah apabila telah berjaya akan kembali terfikir untuk menyumbang kepada universiti yang banyak mencorakkan kejayaan mereka.

ALUMNI UTM sedang berusaha untuk menyediakan platform terbaik kepada setiap graduan UTM untuk mengukuhkan hubungan antara rakan-rakan sekuliah dan pada masa yang sama menyumbang kepada pembangunan universiti. Dan sehingga ketika ini ALUMNI UTM telah berjaya mengumpulkan sebanyak RM 1.5 juta dana endowment untuk UTM. Saya percaya Dato NC akan membuat pengumuman jumlah kutipan dana terkini dalam perhimpunan bulanan pada awal Ogos akan datang. InsyaAllah saya tidak akan melepaskan peluang mendengarnya. Maaf kepada pensyarah jika saya tak dapat hadir kelas, harapnya kelas dapat ditangguhkan ke waktu lain huhu..

Saya suka untuk melihat UTM terus berkembang maju untuk kebaikan dan kesejahteraan masyarakat. Bukan sahaja UTM malah IPTA-IPTA di Malaysia turut bertanggungjawab memikul tugas ini. Masyarakat sentiasa setia menantikan golongan intelektual beraksi di lapangan mereka, kerana ibu bapa telah meminjamkan anak-anak mereka untuk diasuh para ilmuan dan yang amat diharapkan adalah modal insan kelas pertama bakal lahir daripada institusi menara gading; yang seimbang rohani dan jasmaninya.

ALUMNI UTM juga boleh menjadi platform yang menawarkan peluang latihan industri kepada mahasiswa. Graduan UTM diharapkan dapat menawarkan peluang menjalani latihan industri yang berkualiti tinggi dalam setiap platform syarikat atau organisasi korporat yang mereka miliki. Mahasiswa tidak lagi perlu tercari-cari syarikat yang bersesuaian untuk mereka dan akhirnya tersilap pilih majikan yang langsung tidak membantu memberikan pengalaman dan latihan yang diperlukan. Dr. Othman menyatakan bahawa beliau turut mendapat permintaan daripada sesetengah ALUMNI agar mahasiswa yang perlukan latihan industri diserahkan kepada mereka. Saya fikir in adalah peluang baik untuk mahasiswa dan perbincangan lanjut perlu dilakukan.

Pada saya, UTM telah berusaha untuk melakukan yang terbaik untuk mahasiswa dan usaha ini tidak akan berhenti. Perkara-perkara seperti kebajikan dan kemudahan untuk mahasiswa akan sentiasa dipertingkatkan daripada masa ke semasa.

Pesanan kepada diri saya dan juga kepada mahasiswa UTM;

Jangan hanya fikirkan apa yang boleh UTM lakukan untuk kita,
fikirkan juga apa yang boleh kita lakukan untuk UTM.

Pesanan terpenting daripada saya;

Kembalilah untuk menyumbang kepada UTM apabila anda telah berjaya dan berkerjaya ^_^

2 comments:

  1. saya sedia! sangat sayang UTM ^_^

    ReplyDelete
  2. salam..
    sy juga syg UTM..

    pmbtln: KTF juara kawad kaki 5 kali b'turut-turut..hehe..

    ReplyDelete