Tuesday, July 28, 2009

Silap : Sengaja atau Tidak...?


Salam wbt..
Selamat Sejahtera..
Salam Perpaduan..

Kenapa perlu buat silap? Perlukah kita memilih kesilapan sebagai salah satu cara untuk meningkatkan diri? Tapi wujudkah manusia yang berpandangan begini? Persoalan yang saya ingin kongsi bersama.

Saya terfikirkan perkara ini kerana ada pihak berpandangan tidak mengapa mahasiswa berbuat silap asalkan mereka belajar daripada kesilapan. Pada saya 'tidak salah' jika tidak sengaja buat silap..kerana orang yang sedang belajar sukar untuk terlepas daripada membuat silap.

Tapi..bagaimanakah pula jika mahasiswa sengaja memilih untuk membuat silap? Kenapa tidak memilih untuk buat sesuatu yang betul berbanding mengambil risiko untuk berlakunya kesilapan. Saya percaya ada ruang untuk menganalisis semua kemungkinan, mendapatkan pandangan pakar dan merujuk kepada pihak yang berpengalaman dalam menyelesaikan sesuatu masalah.

Dalam bereksperimen sekalipun, tidak pernah berlaku satu percubaan membuahkan hasil yang diinginkan sebagaimana teori yang dibina. Dan beberapa percubaan dan ujian terpaksa dijalankan untuk membuktikan teori dan mencapai hasil yang diinginkan. Oleh itu dalam memperjuangkan idea dan pemikiran, manusia bukan subjek untuk diuji akan ke'relevan'an sesuatu pendapat. Manusia tidak boleh sewenang-wenangnya diguna untuk membuktikan kesilapan yang cuba dilakukan.

Apa yang berlaku dalam situasi 'darah muda' golongan mahasiswa, mereka seakan-akan tergesa-gesa dalam memutuskan sesuatu yang dirasakan 'betul' pada pandangan mereka. Sehingga bertentangan dengan norma dan bentuk pemikiran masyarakat yang merupakan mad'u (golongan yang perlu dibimbing) mereka.

Sesuatu yang bertentangan dengan arus semasa disebut sebagai anti-establishment. Jika golongan mahasiswa memperjuangkan sesuatu yang anti kepada situasi semasa, pastinya apa yang diperjuangkan sukar untuk pergi jauh. Situasi di Iran banyak memberikan contoh

Dalam dialog saya dengan seorang yang berpangkat pegawai, dia masih terngiang-ngiang dengan ungkapan 'Bangkang Dahulu, Bincang Kemudian' hinggakan dalam tindakan beliau sekarang ini pun seakan-akan terkesan dengan pengalaman lalu yang beliau hadapi. Dia sentiasa berhati-hati dengan setiap langkah mahasiswa agar golongan yang berprinsip seperti di atas tidak diberi banyak ruang untuk bergerak.

Jika benar wujud kumpulan mahasiswa yang berprinsip 'Bangkang Dahulu, Bincang Kemudian' sebagaimana yang diutarakan beliau, pastinya sangat bertentangan dengan status ilmiah dan profesional yang digambarkan pada diri mahasiswa.

Saya pernah terjumpa situasi yang sangat menarik. Situasi di mana jika kita melakukan sesuatu yang betul pun belum tentu akan diterima sebagai betul. Ini kerana masyarakat masih belum menerima 'pembetulan' yang cuba dilakukan. Sebagaimana jika anda cuba membanteras rasuah tetapi anda dikelilingi perasuah, bagaimana tindakan anti-rasuah anda dapat diterima. Sang penerima rasuah pasti tidak suka aktiviti 'makannya' diganggu.

Dalam membangunkan minda masyarakat Melayu supaya berada di atas landasan ilmu dan iman kepada Allah. Anda adalah betul bila cuba kembalikan masyarakat Islam kepada Islam yang sebenar. Kerana Islam sentiasa memandu manusia ke arah yang lurus menuju Allah. Akan tetapi apabila tindakan anda ditafsirkan sebagai sesuatu yang anti-establishment, anda akan ditolak ke tepi. Situasi ini lebih jelas apabila anda membaca Seteguh Tekad yang ditulis Prof. Dr Sidek Baba dalam proses mendidik masyarakat ketika beliau menjadi guru.

Apabila kita memperdalamkan pemerhatian dan pengamatan,sebenarnya tidak mudah untuk buat silap dan juga sebenarnya tidak sukar untuk buat sesuatu yang betul.

Sebenarnya saya ingin memperluaskan contoh tindakan mahasiswa dalam perbincangan di atas, akan tetapi rupanya tidak mudah untuk memperkatakan sesuatu yang betul.


No comments:

Post a Comment